Greta Thunberg Magyarul

Tény, hogy a szén-dioxid szükséges a növények növekedéséhez. Az is igaz, hogy az ember által kibocsátott szén-dioxid tetemes részét nyelik el a szárazföldek és az óceánok. Arra is látunk példát, hogy üvegházakban, fóliasátrakban túlnövekvő oxigéntartalom esetén szükség lehet a CO2 mesterséges pótlására. De a szén-dioxid kedvező hatása kizárólag akkor jelentkezik, ha a többi élettényező, például a hőmérséklet és a vízellátás megfelelő. Vagyis szárazság, aszály idején a szén-dioxidos "műtrágyázás" nem működik. Márpedig a száraz napok száma a Kárpát-medencében (is) trendszerűen növekszik. A Nature folyóirat 2019 januárjában közölte Pierre Gentine, a Columbia Egyetem környezetmérnökének cikkét A talajnedvesség hatása a hosszú távú földi szénfelvételre címmel. Gentine és csapata kimutatta: a talaj szénfelvételének egyik lehetséges korlátozó tényezője a nedvességtartalom. Vagyis a kontinensek azon képessége, hogy a jövőben is szénelnyelőként működjenek, kritikusan függ a talajnedvesség csökkenésétől, és a jelenlegi tendenciák mellett (növekvő szárazság) a század közepétől egyre több elnyeletlen CO2 maradhat a légkörben.

Greta Thunberg | Pannon RTV | Rólunk, nekünk, mindennap magyarul.

Itt egy lány, aki hosszú heteket utazással töltve járja a világot, hogy olyan embereknek magyarázza el a klímaválságot, akik milliós fizetéseik ellenére sincsenek képben. Amikor Greta egyik beszéde után Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke a vécélehúzások szinkronizálásáról kezd el hablatyolni, legszívesebben mi is rákiabálnánk, hogy mi a fenét képzel. Fiatal kora ellenére Greta nemcsak a tudományos folyamatokat érti, hanem a politikát is, és nem értékeli, hogy rendszeresen hülyére veszik. A Greta által hozott áldozatok csúcspontja a New Yorkba tartó kéthetes hajóút, egy látszólag lélekvesztő, szakértők szerint nagyon biztonságos icike-picike vitorláson, ami filmen nézve is azonnali tengeribetegséget okoz. Ezek után végképp átérezzük a frusztrációt, ami átjárja az Amerikában előadott beszédét. A kétéves politikai porhintés és a családtól való hosszú távollét egy átlagos gyereket is megviselne, de az ilyen helyzeteket különösen nehezen viselő Greta küzdelmét nézve megszakad a szívünk.

Ingyen

  1. Greta thunberg magyarul 2019
  2. Greta thunberg magyarul youtube
  3. Jubileumi öregdiák-találkozót tartottak a piaristák budapesti gimnáziumában | Szerzetesek
  4. Greta thunberg magyarul ingyen
  5. K&h bank zalaegerszeg nyitvatartás nyíregyháza
  6. Greta thunberg magyarul 3
  7. Greta thunberg magyarul filmek

Filmek

greta thunberg magyarul 2019

Orbánék kedvenc klímaszkeptikusának tévképzetei - Greenfo

greta thunberg magyarul 2017

Egy élet a bolygónkért – I Am Greta kritika - Filmtekercs.hu

A 15 éves svéd lányról, Greta Thunbergről szerintem már sokan hallottunk. Ő lett a jelképe a globális felmelegedés elleni küzdelemnek. A svéd lány először csak Svédországban próbálta felhívni a döntéshozók figyelmét, aztán egyre több követője lett, mostanra pedig azt tartják, hamarosan Nobel béke díjat kaphat a tevékenységéért. Greta erős szónok, és igazat beszél: a politikusok a saját hatalmi érdekeik miatt hagyják, hogy a Föld lassan élhetetlenné váljon, így nekünk, együttesen kell megálljt parancsolnunk. A fiatal lány a szüleivel együtt Ég a házunk címmel könyvet is írt, amiből sok minden kiderül a lányról, és a szüleiről is. Az édesanyja például operaénekesnő, aki 2009-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte hazáját, az apukája pedig színész volt. Persze a könyvben Greta mozgalma is szóba kerül. A kötet ide kattintva már megrendelhető. Greta Thunberg – Ég a házunk Ég a házunk, közben mi ülünk az asztalnál és veszekszünk. Egyesek szerint nem is ég. Mások szerint nem teljesen biztos, ezért várjunk, amíg több bizonyítékunk lesz.

FB Live - Kercsi híd helyett kerülő (2022. 10. 13. ) Mi robbant a Kercsi hídnál? Legitim és illegitim célpontok egy háborúban. Herszon evakuálását rendelték el az ukránok, de hol fognak támadni? A csallóköznádasdi származású Sátor Balázs nemzetközi fejlesztési szakértővel beszélgettünk. Tovább...

1901 és 2021 között országos átlagban látványosan kevesebb lett a csapadékos nap, a 20 mm-t meghaladó csapadékú napok ugyanakkor növekedést mutatnak. Ezért érezzük, hogy kevesebb az eső, de az extrém jelenségek (ritka, de özönvíz-szerű csapadék) száma növekszik.

greta thunberg magyarul teljes
Thursday, 16-Feb-23 13:42:02 UTC